HELP, COUPEROSE, EN NU?

couperose roodheid adertjes huid puur
Inhoudsopgave

Couperose ontstaat door permanente verwijding van haarvaten (de zeer fijne adertjes) en ze zijn meestal zichtbaar in het gezicht. Het kan gaan om enkele zichtbare adertjes en in ernstigere gevallen om een netwerk van adertjes. In vaktaal heet couperose teleangiëctasiën, afgekort tele’s. In dit blog houden we het gemakshalve bij couperose. 

Het is een huidaandoening die niet schadelijk is maar wel ontsierend.

Technisch gezien werken de aderkleppen niet (goed) meer. Ze hebben een pompfunctie voor het bloed naar het hart toe. Als deze functie minder wordt kan het bloed nog maar in één richting stromen en niet meer richting het hart. De circulatie is dan verstoord en het bloed blijft in de ader staan.

Dit defect kan overal in het lichaam optreden zoals in de onder- en bovenbenen en bij de enkels. Bij ernstige gevallen komen de aders boven het huidoppervlak te liggen, dit zijn spataderen.

Couperose is het meest zichtbaar bij een dunne, blanke huid waar rode of blauwe adertjes doorheen schijnen. De meest voorkomende plekken zijn de wangen en neus maar het kan ook op de kin, het voorhoofd, de hals en het decolleté voorkomen.

Als de haarvaatjes een helderrode gloed hebben dan gaat het om zuurstofrijk bloed, dat aftakt van een slagader. Een donkerrode of blauwe gloed betekent zuurstofarm bloed dat komt vanaf aderlijke bloedvaten.

Couperose is een huidaandoening, niet te verwarren met de huidontsteking rosacea. Rosacea komt vaak op latere leeftijd voor, meestal bij vrouwen tussen 30 en 50 jaar. Hierbij gaat het om rode vlekken op het neus/wanggebied, die gepaard gaan met onzuiverheden en puistjes.

De oorzaken van couperose kunnen inwendig en uitwendig zijn.

Inwendig kan het gebruik van medicijnen, hormonale veranderingen (zwangerschap en overgang) en ook erfelijkheid aanzetten tot couperose. Ook pittige en prikkelende voedingsmiddelen en alcohol kunnen couperose aanwakkeren. Alcohol droogt (de huid) uit waardoor cellen inkrimpen. De bloedvaten komen hierdoor nog meer aan de huidoppervlakte liggen. 

Het uit zich in dunne vaatwanden waarbij men ook snel blauwe plekken krijgt wat bij een lichte huid extra goed zichtbaar is.

Uitwendige oorzaken zijn teveel warmte, UV-licht en plotseling grote temperatuurverschillen. Teveel warmte ineens zorgt voor vaatverwijding en bij grote temperatuurverschillen krijgt het lichaam te weinig tijd om zich aan te passen. Zo is saunabezoek dus af te raden. Denk in de zomer ook aan de airco in een gebouw of auto waar het bij het eruit stappen ineens warm is. In de winter is van binnen (warmte) naar buiten (koude) gaan een te abrupte overgang. Ook agressieve cosmetica met onvoldoende ondersteunende ingrediënten is een aanslag op de couperose huid.

Wat kun je doen?

Eenmaal daar, is couperose meestal niet helemaal weg te krijgen. Wel kun je roodheid rustiger en egaler krijgen met gebruik van de juiste producten en behandelingen.

Werken vanaf de binnenkant

Wil je je vatensysteem ondersteunen of erger voorkomen? Dan ondersteun je de bloedcirculatie en werking van de vaatwanden met omega 3-supplementen: CELLICS | Cell Omega – Let`s shine

Omega 3 zorgt voor ondersteuning van honderden grote en kleine processen in je lichaam en is een must in combinatie met collageensuppletie. Collageen opbouwen? Ja! Je doet er goed aan om ook de vaatwanden van binnenuit te verstevigen. Dit doe je met de aanmaak van extra collageen, dé bouwstof voor stevig bindweefsel. Mijn favoriet is Cellics elixer limitless, een super geconcentreerde vorm van 9 gram viscollageen plus nog veel meer beschermende en voedende stoffen.

Sporten en bewegen zijn goed voor de bloedsomloop en de aanmaak van collageen, bovendien maakt het de werking van supplementen nog effectiever.

Roken? nee liever niet! Roken zorgt voor vernauwing van bloedvaten en het onttrekt vitamines aan je lichaam. Daar komt bij dat we collageen alleen kunnen opbouwen als er voldoende vitamine C aanwezig is.

Effectief werken aan de buitenkant

Aan de buitenkant van je huid, kun je stimulerende en agressieve producten en behandelingen beter vermijden. Gebruik daarom in plaats van een scrub een milde basisreiniging.  

Gebruik geen scrub op je huid met roodheden. Een peeling met enzymatische werking verwijdert dode huidcellen mild en grondig, het geeft geen schuring op de huid. Pascaud | Enzyme Peel & TEAM DR. JOSEPH | Gentle Clarifying Enzyme Peel

Met de juiste huidverzorging kun je roodheid voorkomen en verminderen. Ik geef je een paar van mijn favoriete producten die ik inzet bij een huid met roodheden:

Voor goede ondersteuning gebruik je dit serum: TEAM Dr JOSEPH | Extra Sensitive Calming Serum. 
En deze crème voor over het serum:  TEAM Dr JOSEPH | Daily Skin Calming Cream

Extra bescherming bij wind en kou biedt deze volle comfortabele crème.  TEAM Dr JOSEPH | Gentle Couperose Cream & TEAM DR JOSEPH | Climate Defence Rich Cream 50ml.

Masker, ja graag! Verzacht je huid meerdere keren per week met een masker: TEAM Dr JOSEPH | Intense Skin Calming Mask

Ben je Pascaud fan, dan adviseer ik je de volgende producten met direct resultaat: Serum Pascaud | Code C Anti-Inflammatoir Serum en verzorging Pascaud | Eliminate zorgen voor een ontstekingsremmende werking, en kalmeren je huid. Ook een goede zonbescherming is niet weg te denken, zoals Pascaud | UV-Defense of TEAM Dr JOSEPH | Your Daily High Protection Sun Cream SPF30

Behandelingen 

Uiteraard biedt PUUR Huidinstituut ook instituut behandelingen voor de couperose huid.

Rode adertjes worden snel en effectief verwijderd door de huidtherapeute met IPL. De Teleway-behandeling die adertjes coaguleert (dichtschroeit) is ook mogelijk . Het is gevoelig maar geen erg pijnlijke behandeling.

Camoufleren

Roodheid tover je weg met de tegenkleur groen. Gebruik daarvoor als ondergrond, na je huidverzorging, de camouflagepen van Artdeco.

Couperose kan ook warm of branderig aanvoelen. Het antwoord hierop is camoufleren én ventileren! Dit doe je het beste met mineralen poeder foundation. Mineralen zijn natuurlijke stoffen en sluiten de poriën niet af. Vloeibare foundation bevat meestal olie die de huid wèl kan afsluiten. Lichaamswarmte kan dan moeilijk weg waardoor bloedvaten verwijden. Gebruik foundation als finishing touch als laatste stap in je routine.

Nieuwsgierig geworden? Vraag de huidspecialiste naar de mogelijkheden voor jouw huid.

Liefs Marijn de Jong,

Senior Huidspecialiste PUUR Huidinstituut

marijn puur huidinstituut hyaluronzuur werkstoffen collageen

Deel deze blog op social media

Lees ook:

beauty blog SPF door huidspecialist Marijn van PUUR Huidinstituut Oosterhout & Breda - Prinsenbeek
Zes fabels & feiten over het gebruik van SPF

In de praktijk hoor ik als huidspecialist vaak opmerkingen als, ‘’ik hoef me niet veel in te smeren want ik verbrand toch nooit!’’ Of, ‘’Ik gebruik geen SPF want heb echt wat Vitamine D van de zon nodig!’’ Ik ga je in deze blog meenemen in zes feiten en fabels over het gebruik van SPF.

15% korting op alle maskers

Profiteer de hele maand februari van 15% korting op alle thuismaskers van o.a. Pascaud, pHformula, Forlle’d, Valmont, PCA en AIMX!