Wat helpt tegen puistjes en acne?

Skincare Hohi huid
Inhoudsopgave
  1. Wat is Acné?
  2. Reiniging van de huid
  3. Effectieve behandelingen
  4. Dieet en levensstijl
  5. Stressmanagement
  6. Make-up en huidverzorging
  7. Behandeling door een huidspecialist
  8. Conclusie

1. Wat is Acné?

Acne, ook wel bekend als puistjes, is een veelvoorkomend huidprobleem dat kan variëren van mild tot ernstig. Het kan zich voordoen op verschillende delen van het gezicht, de rug, de borst en zelfs de armen. Acne wordt vaak geassocieerd met de puberteit, maar kan zich op elke leeftijd voordoen. Gelukkig zijn er veel manieren om acne te behandelen en te voorkomen. In deze blog zullen we een aantal tips bespreken die kunnen helpen bij het verminderen van acne.

2. Reiniging van de huid

Een van de belangrijkste stappen bij het behandelen van acne is het regelmatig reinigen van de huid, eigenlijk 2 keer per dag: in de ‘sochtends en in de avond voor je gaat slapen. Dit helpt om overtollig talg, dode huidcellen make-up en andere onzuiverheden te verwijderen die kunnen leiden tot ontstekingen. Het is belangrijk om een reiniger te gebruiken die speciaal is ontworpen voor de acne huid. Vermijd het gebruik van reinigers die alcohol bevatten, omdat deze de huid kunnen uitdrogen en irriteren. Gebruik lauw water om de reiniger af te spoelen en dep de huid droog met een zachte handdoek.

3. Effectieve behandelingen

Er zijn een aantal behandelingen beschikbaar die kunnen helpen bij het verminderen van acne. De meest voorkomende ingrediënten die worden gebruikt bij de behandeling van acne zijn salicylzuur en benzoylperoxide. Salicylzuur exfolieert de huid en helpt bij het verminderen van ontstekingen. Benzoylperoxide doodt de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor acne. Het is belangrijk om een crème te kiezen met een lage concentratie van deze ingrediënten, vooral als je een gevoelige huid hebt.

Ook is het belangrijk om zelf niet aan de puistjes te komen, maar dit te laten behandelen door een huidspecialist. Zelf zorg je namelijk al snel voor huidbeschadiging wat kan zorgen voor littekens.

4. Dieet en levensstijl

Er is bewijs dat een dieet rijk aan suiker en geraffineerde koolhydraten kan bijdragen aan de ontwikkeling van acne. Hoge niveaus van insuline en bloedsuiker kunnen leiden tot een toename van talgproductie, wat kan bijdragen aan acne. Het is daarom belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden, met inbegrip van een gezond dieet, voldoende slaap en regelmatige lichaamsbeweging. Dit kan helpen om de huid gezond te houden en ontstekingen te verminderen.

Ook voedingssupplementen kunnen een positief effect hebben op het verminderen van acné op elke leeftijd. Denk bijvoorbeeld aan omega 3, omega 3 houd je huidcellen soepel en werkt ontstekingsremmend. Bij een te kort aan omega 3 kun je juist last krijgen van acné, dus heel belangrijk om dit aan te vullen!

Maar ook probiotica heeft een hele positieve werking op het verminderen van acné. Probiotica zorgt niet alleen voor een vermindering van ontstekingen, maar helpt je huid ook bij het herstellen, beschermt je tegen vrij radicalen en voorkomt nieuwe slechte bacteriën in het lichaam en de huid.

5. Stressmanagement

Stress kan een grote rol spelen in het ontwikkelen van acne. Stress kan leiden tot een toename van ontstekingsreacties en hormonen die de talgproductie verhogen en ontstekingen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om stress te beheren door bijvoorbeeld te mediteren, yoga te doen of tijd te nemen voor ontspanning. Ook voldoende slaap is belangrijk, als we slapen hersteld onze huid namelijk, dus hoe meer slaap, hoe meer herstel!

6. Make-up en huidverzorging

Make-up kan de huid verstoppen, wat kan leiden tot ontstekingen. Het is het beste om een ​​huidvriendelijke make-up te gebruiken en ervoor te zorgen dat je je huid ’s nachts goed reinigt. Gebruik geen of minder make-up als je last hebt van acne.

Als je acne ernstig is of niet reageert op zelfbehandeling, moet je overwegen om een ​​huidspecialist of huidtherapeut te raadplegen. Een huidspecialist kan je helpen bij het vinden van de juiste behandeling voor jouw specifieke huidtype en acne-niveau. Dit kan onder andere bestaan uit reinigende behandelingen, chemische peelings, licht of laser therapie.

7. Conclusie

Acne is een veelvoorkomend probleem dat kan variëren van mild tot ernstig. Bij de een word het gestimuleerd door hormonen, de andere heeft bijvoorbeeld last van darmklachten waardoor acné tot uiting komt, en weer een ander gebruikt bijvoorbeeld niet de juiste huidverzorging. Gelukkig zijn er veel manieren om het te behandelen en te voorkomen. Regelmatige reiniging van de huid, reinigende behandelingen zoals salicylzuur, een gezonde levensstijl, stressmanagement, huidvriendelijke make-up en huidverzorging en professionele behandeling door huidspecialist. Het is belangrijk om te onthouden dat ieder persoon anders is en sommige methoden kunnen werken voor de een en niet voor de ander. Overleg daarom altijd met de gespecialiseerde huidspecialist voor een gepersonaliseerde behandelingsplan.

Deel deze blog op social media

Lees ook:

beauty blog SPF door huidspecialist Marijn van PUUR Huidinstituut Oosterhout & Breda - Prinsenbeek
Zes fabels & feiten over het gebruik van SPF

In de praktijk hoor ik als huidspecialist vaak opmerkingen als, ‘’ik hoef me niet veel in te smeren want ik verbrand toch nooit!’’ Of, ‘’Ik gebruik geen SPF want heb echt wat Vitamine D van de zon nodig!’’ Ik ga je in deze blog meenemen in zes feiten en fabels over het gebruik van SPF.

15% korting op alle maskers

Profiteer de hele maand februari van 15% korting op alle thuismaskers van o.a. Pascaud, pHformula, Forlle’d, Valmont, PCA en AIMX!