Zon en SPF: Feiten en Fabels

spf zonbescherming huid tips feit en fabel puur huidinstituut webshop online kopen skincare
Inhoudsopgave

Zonbescherming en SPF (sun protection factor) zijn in de zomerse maanden waarschijnlijk de meest besproken onderwerpen binnen de skincare. We hebben enkele feiten en fabels voor je op een rijtje gezet:

spf zonbescherming huid tips feit en fabel puur huidinstituut webshop online kopen skincare

Hoe hoger de SPF, hoe beter


FABEL: De frequentie waarmee je SPF aanbrengt, is belangrijker dan de hoogte van de factor. Wij adviseren altijd SPF 30 óf 50 te gebruiken en elke twee uur opnieuw aan te brengen. Een interessant weetje: mensen die een hoge SPF gebruiken, smeren vaak minder frequent, waardoor ze alsnog meer risico lopen op huidproblemen. Gebruik dus een goede factor (SPF 30 of 50), voldoende SPF (twee vingerlengtes voor je gezicht) én smeer elke twee uur bij.
 

Als de zon niet schijnt, hoef ik mijzelf niet in te smeren


FABEL: Ongeveer 83% van de UV-stralen komt door de wolken heen, zowel in de zomer als in de winter. Bewolking biedt dus nauwelijks bescherming tegen UV-stralen. Smeer dus ook op bewolkte dagen SPF om je huid te beschermen tegen schadelijke invloeden.
 

Als ik mijzelf insmeer met SPF, dan word ik niet bruin


FABEL: Met SPF word je geleidelijker, gezonder en veiliger bruin. Het kan iets langer duren, maar je huid kleurt vanzelf. Je zult minder snel verbranden, waardoor je geen schade oploopt en niet gaat vervellen. Jouw huid zal jou over tientallen jaren dankbaar zijn voor het gebruik van SPF. Wil je snel een zongebruinde teint? Gebruik dan een bruin-zonder-zon product, zoals van Marc Inbane.
 

Je krijgt een vitamine D-tekort als je je insmeert


Het klopt dat SPF de aanmaak van vitamine D kan vertragen. Onderzoek toont echter aan dat mensen die goed smeren, niet perse minder vitamine D in hun bloed hebben dan anderen. Factoren zoals genetische aanleg, leeftijd, leefstijl en huidtype beïnvloeden de aanmaak van vitamine D. Ons advies: blijf maximaal 15-20 minuten onbeschermd in de zon en gebruik bij een tekort liever een vitamine D-supplement.
 

Met één keer smeren ben ik de hele dag beschermd


FABEL: Eén keer smeren biedt niet de hele dag bescherming. De mate van bescherming hangt af van je huid, je activiteiten, zonbeschermingsfactor en de sterkte van de zon. Bovendien bevatten producten die claimen dat één keer smeren genoeg is, vaak te weinig bescherming tegen UV-straling bieden, verantwoordelijk voor huidveroudering en huidverbranding. Smeer daarom elke twee uur opnieuw. Door zonlicht, de zuurgraad van je huid en contact met je huid neemt de kwaliteit en bescherming van je SPF af. Smeer elke twee uur bij.

Wist je dat wij bij PUUR Huidinstituut ook een SPF poeder en stick hebben waarmee je gemakkelijker elke twee uur kan bijsmeren? Zonder witte waas of vette handen! Must have voor in je hand- of strandtas: pHformula SUN Powder SPF 30
 

Voorbereiden op de zon doe je door eerst onder de zonnebank te gaan


FABEL: Vermijd de zonnebank! De zonnebank bevat veel UV-A-straling, waardoor je huid sneller veroudert. Het bruine kleurtje biedt nauwelijks bescherming tegen de zon. Bereid je huid beter voor op de zon door deze in goede conditie te houden. Versterk je huidbarrière, hydrateer van binnenuit en buitenaf met bijvoorbeeld hyaluronzuur. Zorg voor antioxidanten in je voeding en skincare. Platinum lotion van Forlle’d is een van onze favorieten.
 

Ook binnen is het belangrijk om SPF te smeren


FEIT: UV-A-straling gaat door glas heen. Hoewel je achter glas niet verbrandt, veroorzaakt UV-A-straling wel huidveroudering en pigmentvlekken. Gebruik daarom ook binnen een zonbescherming.

Blauw licht van je computer, telefoon, iPad en televisie kan ook huidschade veroorzaken. Nog een reden om goed te smeren met een SPF! Mijn tip: pHformula UV Protect SPF 50+ Pro Defence. Breed spectrum aan bescherming, onwijs tof en compleet product dat niet vet aanvoelt en geen laagje achterlaat op jouw huid.
 

Vijf extra tips van onze huidexperts:

  1. Check de UV-index op je telefoon. Is de UV-index 3 of hoger? Dan is het extra belangrijk om in te smeren.
  2. Vergeet je decolleté, handruggen en de randjes van je oren niet in te smeren.
  3. Vermijd de zon tussen 12 en 15 uur, en draag beschermende kleding, zoals een zonnehoed.
  4. Huidschade door de zon is makkelijker te voorkomen dan later te herstellen. Overmatige zon veroorzaakt onherstelbare schade.
  5. Zorg dat je altijd een SPF-product in je tas hebt zodat je nooit onverwachts zonder bescherming in de zon staat.

Wil je meer informatie over welke zonbescherming het beste bij jouw huid past? Wij helpen je graag verder.

Liefs Edith

EDITH PUUR HUIDINSTITUUT NAAIJKENS

Huidspecialiste en eigenaresse van PUUR Skin Online, PUUR Huidinstituut Oosterhout & Prinsenbeek en PUUR Natural Skin Breda

Deel deze blog op social media

Lees ook:

beauty blog SPF door huidspecialist Marijn van PUUR Huidinstituut Oosterhout & Breda - Prinsenbeek
Zes fabels & feiten over het gebruik van SPF

In de praktijk hoor ik als huidspecialist vaak opmerkingen als, ‘’ik hoef me niet veel in te smeren want ik verbrand toch nooit!’’ Of, ‘’Ik gebruik geen SPF want heb echt wat Vitamine D van de zon nodig!’’ Ik ga je in deze blog meenemen in zes feiten en fabels over het gebruik van SPF.

15% korting op alle maskers

Profiteer de hele maand februari van 15% korting op alle thuismaskers van o.a. Pascaud, pHformula, Forlle’d, Valmont, PCA en AIMX!